Τηλέφωνο Επικοινωνίας
2130 223432

28/2/2016 ΝΕΟΣ ΤΡΟΠΟΣ ΕΞΩΔΙΚΑΣΤΙΚΗΣ ΕΠΙΛΥΣΗΣ ΔΙΑΦΟΡΑΣ

28 Φεβρουαρίου 2016.

ΝΕΟΣ ΤΡΟΠΟΣ ΕΞΩΔΙΚΑΣΤΙΚΗΣ ΔΙΕΥΘΕΤΗΣΗΣ ΔΙΑΦΟΡΑΣtwo-businessmen-talking

ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΠΙΛΥΣΗ ΔΙΑΦΟΡΩΝ (ΕΕΔ) / Νέα Πλατφόρμα Επίλυσης Διαφορών

Εγκαινιάσθηκε στις 15 Φεβρουαρίου 2016 από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή η νέα πλατφόρμα με την οποία καταναλωτές και έμποροι μπορούν πλέον να επιλύουν και ηλεκτρονικά τις διαφορές τους.

Αφορά τόσο τις εγχώριες όσο και τις διασυνοριακές ηλεκτρονικές αγορές, δηλ. αγορές που έγιναν στο διαδίκτυο.

Η πλατφόρμα ηλεκτρονικής επίλυσης διαφορών (ΗΕΔ) προσφέρει ένα ενιαίο σημείο εισόδου που επιτρέπει στους καταναλωτές και τους εμπόρους στην ΕΕ να διευθετούν τις διαφορές τους.

Με τη βοήθεια της πλατφόρμας οι διαφορές προωθούνται σε εθνικούς φορείς εναλλακτικής επίλυσης διαφορών (ΕΕΔ) οι οποίοι συνδέονται με την πλατφόρμα, έχουν επιλεγεί από τα κράτη μέλη σύμφωνα με κριτήρια ποιότητας και έχουν κοινοποιηθεί στην Επιτροπή.

Η συγκεκριμένη πλατφόρμα μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο αν διαμένετε στην ΕΕ και ο έμπορος έχει την έδρα του στην ΕΕ.

Προς το παρόν μπορεί να χρησιμοποιηθεί κυρίως από τους καταναλωτές (για τη διευθέτηση της διαφοράς τους με κάποιο έμπορο), καθώς μόνο σε ορισμένες χώρες (Γερμανία, Βέλγιο, Λουξεμβούργο, Πολωνία) δίνεται αντίστοιχα η δυνατότητα και στους εμπόρους να υποβάλλουν καταγγελία εναντίον καταναλωτών.

Βασικά χαρακτηριστικά της πλατφόρμας:

– είναι εύχρηστη και προσιτή από κάθε είδους συσκευή.

– δίνει στους χρήστες τη δυνατότητα να διευθετούν τις διαφορές τους μόνο ηλεκτρονικά.

– είναι πολύγλωσση, διαθέτοντας μεταφραστική υποστήριξη ώστε να είναι δυνατή η επίλυση διαφορών μεταξύ μερών σε διαφορετικές ευρωπαϊκές χώρες.

Η εναλλακτική επίλυση διαφορών (ΕΕΔ) προσφέρει εύκολο, γρήγορο και χαμηλού κόστους τρόπο εξωδικαστικής επίλυσης των διαφορών που αναφύονται μεταξύ καταναλωτών και εμπόρων.

Χρειάζονται το πολύ 90 ημέρες κατά μέσο όρο για να επιλυθεί μια διαφορά, ενώ για την συμπλήρωση της σχετικής φόρμας, προκειμένου αυτή να υποβληθεί, θα σας ζητηθούν :

(i) τα στοιχεία του εμπόρου, όπως όνομα/επωνυμία, χώρα εγκατάστασης, διεύθυνση, ηλεκτρονική διεύθυνση και ιστότοπος (μπορούν να συμπληρωθούν και αυτόματα αν υπάρχουν στη βάση δεδομένων της πλατφόρμας),

(ii) να περιγράψετε λεπτομερώς την καταγγελία σας, όπως πιο αγαθό ή υπηρεσία αγοράσατε, πότε έγινε η αγορά και τι ποσό καταβάλατε, αριθμό αναφοράς της παραγγελίας, το αίτημα σας καθώς και αν επικοινωνήσατε με τον έμπορο σχετικά με την καταγγελία σας, αν δοκιμάσατε να επιτύχετε εξωδικαστική επίλυση ή προβήκατε σε δικαστικές ενέργειες με βάση την καταγγελία σας και αν ο έμπορος επιθυμεί να χρησιμοποιήσει συγκεκριμένο φορέα επίλυσης διαφορών και

(iii) να δηλώσετε τα προσωπικά σας στοιχεία καθώς και τα στοιχεία επικοινωνίας μαζί σας.

Τη νομική βάση για τη δημιουργία της πλατφόρμας ηλεκτρονικής επίλυσης διαφορών αποτελούν δύο αλληλοσυνδεόμενες και συμπληρωματικές πράξεις. Ο κανονισμός (ΕΕ) αριθμ. 524/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 21ης Μαΐου 2013, για την ηλεκτρονική επίλυση καταναλωτικών διαφορών και η οδηγία 2013/11/ΕΕ για την εναλλακτική επίλυση των διαφορών.

Πλατφόρμα ΗΕΔ: https://webgate.ec.europa.eu/odr/main/index.cfm?event=main.home.show&lng=EL

Πηγή: http://ec.europa.eu/greece/news/2016/20160215_ilektroniki_epilysi_diaforon_el.htm